Anmeldelser af Vorslunde Kirke. (Kirke) i Brande (Midtjylland).
Beskrivelse
Information om Vorslunde Kirke, Kirke i Brande (Midtjylland)
Her kan du se placering, åbningstider, populære tider, kontakt, billeder og ægte anmeldelser foretaget af brugerne.
Dette sted har gode anmeldelser, det betyder, at de behandler deres kunder godt og at du vil være tilfreds med deres service, den kan 100% anbefales!
Kort
Anmeldelser af Vorslunde Kirke
K. S.
I skrivende stund har Vorslunde kirke lige fejret sit 50 års jubilæum. Det blev fejret påskedag, søndag den 11. april 2004 præcis på datoen for kirkens indvielse, 11. april 1954. Provst Mogens Jensen fra Grindsted prædikede ved gudstjenesten om formiddagen, og menighedsrådet havde inviteret til frokost på Mallehøje, hvor ca. 60 mennesker mødte op og var med til at gøre dagen festlig.
Menighedsrådets formand Sonja Nielsen, Øgelund, fortalte om kirkens betydning i lokalsamfundet, flere andre havde ordet, og der var et musikalsk indslag ved sangerinden Anni Nielsen, tidl. Øgelund, der sang nogle forårssange.
Ved kirkens 25 års jubilæum i 1979 fortæller en avisartikel, at biskop H. Dons Christensen i sin tale efter varme lykønskninger til menigheden sluttede med at sige: ”at var det i dag, var en sådan kirke til et så lille distrikt næppe blevet opført. Vær glade for, at I fik den”.
Man må også sige, at befolkningsmæssigt er der et meget lille grundlag for Vorslunde kirke. I dag bor der vel omkring 150 mennesker i Vorslunde kirkedistrikt. Og tendensen er, at der nok i fremtiden vil bo endnu færre mennesker i distriktet. Sådan har det ikke altid været. Under krigen blev der gravet tørv i de vidtstrakte moseområder, og som følge af det boede der mange mennesker i området. Der var også flere folk på gårdene, og familierne havde flere børn dengang.
Man forestillede sig, at der i fremtiden ville komme til at bo endnu flere mennesker i Vorslunde. Man tænkte, at efter tørvegravningen kunne områder af mosen deles op i lodder, der kunne forsørge en familie. På den tid var det nok med 7 køer til at brødføde en familie, så der kunne blive mange småbrug i Vorslunde. Ingen havde nok fantasi til at forestille sig, at der tværtimod ville blive nedlagt landbrug i stor stil i de følgende 50 år, og at man næsten bevæger sig mod, at hvert sogn har sin landmand.
Der er sket store ændringer i det danske samfund i de sidste 100 år. Fra landbrugssamfund til industrisamfund og nu til et postindustrielt servicesamfund. Omkring 1900 boede 60% af den danske befolkning på landet, 20% i provinsbyerne og 20 % i København. Landbruget beskæftigede 41% , mens håndværk og industri, som det næststørste erhverv beskæftigede 29 % af befolkningen. Handel og kontor og den offentlige sektor beskæftigede endnu forholdsvis få. Nu er billedet et ganske andet.
Ved kirkens indvielsesfest i 1954 på Borgergården i Give bragte sognerådsformanden, urmager Aage Nielsen, sognerådets lykønskning og hilsen i anledning af indvielsen. Han sagde, ifølge referatet i avisen: ”Jeg tror, tiden vil vise, at der nu kan opstå en by herude i Vorslunde, nu da kirke og skole ligger side om side”. Udviklingen er så gået i en anden retning.
Kirkesagen
Arbejdet på at få en selvstændig kirke i den vestlige del af Give sogn begyndte allerede omkring forrige århundredeskifte. Fra sogneskellet ved Øgelund var der ca. 14 km. til sognekirken i Give. Folk fra området havde hidtil samledes til gudstjeneste i skolen en gang om måneden, forestået af Gives sognepræst.
På grund af den store mose omtrent midt i distriktet var det vanskeligt at enes om kirkens beliggenhed. En tid arbejdede man derfor på at få bygget to mindre kapeller på hver sin side af mosen. Men denne plan kunne ikke godkendes af myndighederne.
I 1916-17 opnåedes en bevilling på Finansloven til en kirke på Uglebanke, vest for Ulkjær Mølle og nord for mosen. Imidlertid strandede også denne plan, da dens forudsætning var, at der blev anlagt en ny, kostbar vej over mosen til kirken. De 70.000 kr., som en ny vej ville koste, kunne ikke skaffes.
I 1945 rejstes sagen på ny, og der blev nedsat et udvalg til at arbejde på byggeri af en kirke, samt skaffe midler til kirken.
F. M. H.
Rimelig ok
R. H.